Iso dosyasını açmak isteyenler doğrudan işlem yapmaları kısıtlı olabilmektedir. Bu sebep ile program kullanmaları ya da okuyucu araçları tercih etmeleri gerekebilir. Ayrıca Iso dosyasının açmak için kullanılan programların güvenilir kaynaklardan indirilmesi gerekir. Güvenilir kaynaklardan elde edilmeyen programlar cihaza zararlı yazılımları yükleyebilmektedir. Konumuzun devamını okuyarak Iso nedir, Iso dosyası nedir gibi soruların cevabını öğrenmiş olacaksınız.
Table of Contents
Iso Nedir?
Iso ne demek diye merak eden kişiler kuruluş olan Iso ile dosya sistemi olan Iso’yu sık sık karıştırır. Bununla birlikte Iso nedir sorusuna cevap vermek gerekirse, Iso bir dosya sistemidir ve disk üzerinden sıkıştırılan dosyaları anlatmak için kullanılmaktadır. Dijital terimler arasında yer alan ISO çoğunlukla CD ve DVD gibi sanal disklerde yer alan dosya biçimidir. ISO açılımı Yunancaya dayanmaktadır. Yunanca’da yer alan ve eşit anlamına gelen isos kelimesinden yola çıkılarak Iso kelimesi oluşturulmuştur. İmaj dosyası olarak da bilinirler.
Iso Dosyası Nedir?
Iso dosyası ne demek özellikle CD ya da DVD kullanan kişiler tarafından merak edilmektedir. Aslında basitçe anlatmak gerekirse, Iso dosyası sanal sürücüler olarak da bilinen bu araçların içerisinde bulunan dosya biçimleridir. Ayrıca Iso, dosya biçimi anlamına gelen bir kelimedir ve CD gibi cihazlar ile yönetilmektedir.
Iso Dosyası Nasıl Açılır?
Iso dosyası yazdırma, okuma ve görüntüleme gibi amaçlar için öncelikle dosyanın açılması gerekir. Bu yüzden Iso dosyası açma için kullanılan özel programlar ve uygulamalar vardır. Bu programlar aracılığı ile dosyanın açılması için programların aktif olarak kullanılması önemlidir. Dosyayı açarken programa entegre etmek önemlidir. Entegre süreci tamamlandığında ISO dosyası kolaylıkla açılabilir. Ayrıca Iso dosyası açma programı kullanılırken ücretli ve ücretsiz olan farklı seçenekler bulunmaktadır.
Iso Dosyası Nasıl Oluşturulur?
Iso dosyası oluşturma için kullanılan uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamalar hem oluşturma hem de açma için kullanılmaktadır. Dolayısı ile her amaç için uygun olan programların tercih edilmesi önemlidir. Program kullanmadan dosya oluşturmak isteyenlerin sabit disk gibi araçları kullanmaları gerekebilmektedir. İso dosyası oluşturma programından destek almak sık kullanılan bir yöntemdir. Bu noktada iso dosyası oluşturmak için belirlenen seçenekler şunlardır:
- Programlar
- Çevrim içi siteler
- Manuel oluşturma
İso dosyası yapma için bu yöntemler kullanılabilmektedir. Bu yöntemleri kullanırken rehber olması için görselli açıklamalar da programlar tarafından hazırlanmıştır. Iso dosyası nasıl oluşturulur resimli anlatımları programlara göre değişir. Her programın dosya oluşturma yöntemi farklıdır.
Iso Dosyası Nasıl Kurulur?
Iso dosyası kurulumu için cihaz türüne göre hareket etmek gerekir. İso dosyası kurulumu için sunulan cihaz çeşitliliği şunlardır:
- Windows cihazlar
- Mac cihazlar
Bu cihazlara göre ayrı ayrı kurulum yapılmaktadır.
Iso Dosyası Flasha Yazma
Iso dosyası yazdırma için program kullanılması önerilmektedir. Program kullanılırken izlenecek yollar ise şu şekildedir:
- Diskteki dosya masaüstüne taşınır.
- Aktarım tamamlandıktan sonra program kullanılır.
- Program aracılığı ile açılan dosya flash’a eklenir.
- Aktarım tamamlandıktan sonra program kapatılır.
Çoğu program için bu yöntem geçerlidir ve programın türüne göre izlenen adımların sıralaması değişebilmektedir. Harici disk ve flash bellek arasında köprü olması için mutlaka akıllı cihaz kullanılması gerekir. Iso dosyası flasha nasıl çekilir sorusuna verilebilecek yanıtlar bu şekildedir. Iso dosyası flasha yazdırma için kullanılan programların doğru ve yasal olmasına önem verilmelidir. İso to usb için kullanılan çevrim içi siteler de bulunmaktadır. Bu siteler aracılığı ile hedeflenen süreç kolaylıkla tamamlanır ve iso dosyası yazma işlemi bitirilir.
Windows 10’da ISO Dosyası Programsız Nasıl Açılır?
Windows 10’da ISO dosyasını açmak için kullanılan yöntemler şunlardır:
- Çevrim içi kanalların kullanılması
- Sanal sürücü tercih edilmesi
Bu iki yöntem program içermemektedir. Programsız açmak için izlenebilecek diğer adımlar şunlardır:
- Dosyanın genel özelliklerinin sağ tıklanıp açılması ve bağla yazısına basılması.
- Bağlama yapıldıktan sonra dosyanın görüntülenmesi.
- Sürücüler arasından dosyanın açılması ve erişim sağlanması
Mac OSX ISO Dosyası Açma
Mac OSX ISO dosyası açma için genellikle programlar kullanılmaktadır. Her işletim sisteminin altyapısı farklı olmasına karşın bu tarz dosyalarda kişilerin ek araçlar kullanmaları gerekebilmektedir. Mac içerisinde disk izlencesi yaratmak için izlenecek adımlar şunlardır:
- Dosya açılması
- Yeni görüntü oluşturma
- Açılan pencereden boş görüntüyü tercih etme
- Dosya adı girme
- Kayıt yeri seçme
- Disk biçimini seçme
Iso Dosyası Açma Programı
Iso dosyası açmak için kullanılan programlar vardır ve bu programlar ile zaman kaybetmeden dosya açılabilir:
- Daemon Tools: CD gibi sürücülerde bulunan dosyaların açılması ve görüntülenmesini sağlar.
- Ultrası Iso: Iso dosyası oluşturma, silme, yenileme, indirme için kullanılmaktadır.
- Power Iso: Ücretsiz sunulan bir uygulamadır ve ISO dosyası sıkıştırma ve şifreleme de yapar.
- Nero: Disk yazılımıdır ve Windows ile entegreli çalışır.
- Virtual CD: Sanal sürücü ile iso dosyaları üzerinde işlem yapılır, entegre edilir.
- Virtual CloneDrive: Bilgisayarın bir CD/DVD gibi çalışmasını sağlar. Sürücüleri denetler.
- Winrar: En sık kullanılan ISO dosyası açma ve yönetme uygulamasıdır.
- 7-Zip: Hem Windows hem de Mac OS için kullanılabilen ISO dosyası yönetme programıdır.