VDS Nedir? VDS kısaca Virtual Dedicated Server kavramının kısaltması olarak tanımlanmaktadır. Kısaca sanal bir makine olarak tanımlanan, web uygulamalarını oluşturmak, barındırmak ve dağıtmak gibi temel görevleri özelliştirilmiş bir sanal sunucu kiralama olanağı sağlayan özellikleri taşımaktadır. Öne çıkmasını sağlayan temel fark ise çok kiracılı bir ortam sunmamasıdır.
Her kullanıcı için donanımı kullanan bir işletim sistemi bulunmaktadır. Genel özelliklerine bakıldığında sunucuda bölünen unsurların tek bir kullanıcıya atanmasını sağlamaktadır. VDS satın al seçeneklerini sunan kurumsal firmalardan destek alarak söz konusu hizmetin gerçekleştirilmesi son derece önemlidir.
Table of Contents
VDS Nedir, Ne İşe Yarar?
Virtual Dedicated Server (VDS), kullanıcıların internet üzerinden yalıtılmış bir sunucu sağlamalarına imkan veren bir hizmet olarak tanımlanır. Tıpkı kurum içi bir sunucuya benzer işlevsellik ve kaynaklar sağlamaktadır. Temelde bir bulut hizmet sağlayıcısı tarafından kiralama esasına göre yürütülen yapıya sahiptir. Sanal özel sunucu olarak dilimize geçen kavram geniş bir kullanım alanına sahiptir. VDS nedir sorusu çoğu zaman kafa karıştırıcı olsa da basittir. Kullanıcıların web uygulamaları oluşturmak, dağıtmak ya da barındırmak gibi hizmetleri sağlamak için yönetilen ve özel bir sunucu kiralama olanağı sağlayan bir hizmet türüdür.
VDS hizmeti alan kişiler sanal sunucu ile günün her saatinde CPU’nun tamamına sahip olabilmektedir. Diğer sunucularda diğer kiralayan kişiler ile RAM ve diğer kaynaklar paylaşılmaktadır. VDS ise özel bir sunucu gibi sanal olarak çalışarak söz konusu unsurların tamamına sahip olma şansı sunar. Sanal VDS al seçeneğini tercih edip kullanıcıların bu fırsatlara sahip olması mümkündür.
VDS ile Neler Yapılabilir?
VDS’nin temel özelliklerine bakıldığında birçok yönden işlevsel olduğu görülmektedir. Diğer müşteriler ile paylaşılamaz oluşu çok kiracılı bir ortam olmasını engelleyecektir. Her VDS kendi disk yeri, CPU tahsisi, bellek, bant genişliği ve işletim sistemini kullanıcısına sunmaktadır. Anında kullanılabilir olması, profesyonel ekipmana ihtiyaç duyulmaması ve bakım gerektirmemesi, sayesinde günümüzde şirketler ve projeler için en uygun sunucu hizmetlerinden biri olarak değerlendirilmektedir. VDS sunucu ayrıca tahsis edilen tüm kaynakların gelişmiş güvenliğini, kullanılabilirliği ve bulut çözümlerinin maksimum potansiyelini ortaya çıkaran birçok faydaya da sahiptir.
Bunun kapsamında yapılabilecek başlıca unsurlar ise kısaca şunlardır:
- Web uygulamaları geliştirilmesi ve barındırılması,
- Backup olarak veri yedeklemesinin yapılması,
- Hız ve performans gerektiren muhasebe uygulamaları gibi unsurları çalıştırması,
- Oyun için sunucu alt yapısı sağlaması vb.
VDS kiralama hizmetleri sistemin sahip olduğu daha pek çok avantaj sayesinde yaygın bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Kullanım itibariyle sahip olduğu temel işlevsel özellikler dikkat çekicidir.
VDS ve VPS Arasındaki Fark Nedir?
Aralarında temel farklar olmasına rağmen VDS, VPS sunucular ile aynı mantıkla çalışmaktadır. VPS kısaca Virtual Private Server kavramının kısaltması olarak tanımlanmaktadır. VPS, fiziksel bir sunucunun sanallaştırılması yazılımları ile birden fazla sunucuya bölünerek kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını sağlayan bir yapıdadır. VDS’nin VPS’den ayrılmasını sağlayan temel fark ise farklı işletim sistemi üzerinde kendi donanımsal ve yazılımsal kaynaklara sahip olmasıdır. VDS server bu yönlerden VPS’den ayrılır. SSD VDS gibi sistemler arasında temel farklar görülecektir.
En Uygun Fiyatlı VDS Nereden Alınır?
Sunucu hizmetleri veren kurumsal firmalar tarafından farklı fiyat seçenekleri sunulacaktır. Ucuz VDS hizmeti alırken hizmet kalitesi ve kapsamını araştırmanız önerilmektedir. Günümüzde birçok profesyonel tarafından sağlanan bu hizmetler kapsamında farklı unsurlar bulunabilir. VDS fiyatları da bu gibi temel farklar nedeniyle değişiklik gösterecektir. En ucuz VDS’i pratiksunucum.com üzerinden satın alarak hem ucuz hem de kaliteli sanal sunucu kiralaması yapabilirsiniz.